Termos obiadowy – gadżet dla zabieganych!

Kiedyś gotowe jedzenie przekładało się do szklanych słoików lub co gorsza, plastikowych pojemników. Te drugie choć lżejsze, nie są zbyt ekologicznym rozwiązaniem. Dziś na rynku kuchennych gadżetów prym wiodą termosy obiadowe. Z jakiego tworzywa są zrobione i dlaczego stanowią idealne akcesorium dla zapracowanych osób?

Obiadowy termos – jak wygląda i z czego jest zrobiony?

Jest nieco szerszy od klasycznego termosu na herbatę. Może mieć wkład metalowy, który jest bardzo wytrzymały, ale nie trzyma tak długo ciepła lub wkład szklany o doskonałych właściwościach termicznych. Niektóre egzemplarze wyróżniają się antypoślizgową fakturą, dzięki czemu nie wyślizgują się z rąk podczas spożywania obiadu np. na świeżym powietrzu. Podłużne naczynia na obiad miewają różną pojemność. Najbardziej popularne są te 1-litrowe.

Termos – w sam raz dla zabieganych

Termosy obiadowe (zobacz takie: https://bokono.pl/pl/c/Termosy-obiadowe/109) sprawdzają się wszędzie – w zakładzie pracy, szkole, w trakcie wycieczki rowerowej, czy grzybobrania. Ci, którzy ze względu na natłok obowiązków nie chcą opuszczać swojego stanowiska pracy, mogą zjeść na miejscu. W takiej sytuacji obiadowe naczynie termiczne sprawdza się znakomicie. Jedzenie w nim przechowywane nie tylko nie traci ciepła (może być przechowywane nawet do kilkunastu godzin), ale również swojej świeżości. Termos zdaje egzamin również wtedy, gdy człowiek nie ma możliwości zamówienia posiłku tam, gdzie się akurat znajduje.

Uniwersalność termosów obiadowych

Zapracowani na pewno docenią wielką zaletę termosów obiadowych, a mianowicie ich wysoką uniwersalność. Oprócz ciepłych potraw nadają się bowiem do przenoszenia zimnych przekąsek, zup i sałatek. Jeść w nich można zatem wszystko i wszędzie. Długie godziny poza domem przestają być męczarnią i nie trzeba wydawać dużej ilości pieniędzy na dania serwowane w restauracjach.