Kamienna deska do pizzy – mała rzecz, a cieszy!

Dziś deski do pizzy są coraz częściej produkowane z różnych odmian drewna. Niestety, mało kto docenia korzyści wynikające z posiadania klasycznej, bo kamiennej podstawy. Czas sprawdzić, jakie są jej prawdziwe możliwości i jak można je wykorzystać!

Dlaczego drewno jest popularne?

Z punktu widzenia pracowników restauracji drewniane, gastronomiczne deski do pizzy są bardzo funkcjonalne. Materiał wykorzystany do ich produkcji jest bardzo lekki, wytrzymały, a zarazem funkcjonalny. Często deski wykonuje się z drewna przetworzonego w trakcie recyklingu, co pozwala na jeszcze efektywniejsze ograniczenie kosztów zakupu sprzętu restauracyjnego. Obsługa klientów za pomocą takich desek również jest łatwiejsza, gdyż są one lżejsze, co za tym idzie – łatwiejsze w przenoszeniu.

Zalety kamienia

O ile drewniana deska do serwowania pizzy ze sklepu gastronet24.pl jest po prostu funkcjonalna, o tyle jej kamienny odpowiednik jest towarem luksusowym. Owszem, noszenie kamiennej podstawy jest dość wymagające, gdyż może ona ważyć nawet kilka kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że dzięki odpowiednim wgłębieniom i uchwytom również można ją (w miarę) łatwo przenosić. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że płyta kamienna lepiej trzyma ciepło, dzięki czemu pizza zachowuje je nawet po kilkunastu minutach od podania. Niestety, nie można tego samego powiedzieć o deskach drewnianych.

Klasyk włoskich restauracji

Nie można też zapominać, że klasycznie przygotowywana pizza była wypiekana i podawana na płytach kamiennych. To dzięki nim zachowywała ona swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Z tej metody korzystano od zawsze, doskonaląc w ten sposób warsztat każdej pizzerii. I choć dziś moda na pizzę przygotowaną i podawaną na kamieniu powoli zanika, to wiele restauracji wciąż ją kultywuje, stawiając w ten sposób na bardziej konserwatywne metody.

Podsumowując, dawniej pizza była przygotowywana wyłącznie na kamieniu. Dziś tendencje te się zmieniają, ale wciąż są praktykowane. Jest to możliwe m.in. dzięki temu, że kamienne płyty do pizzy wciąż można kupić w sklepach gastronomicznych.